Superstark2 600pxCarolina Beijar Koivulahdesta ja Daniel Grimseid Bergenistä Norjasta avasivat oman kuntokeskuksen Sepänkylään viime syksynä. Täällä keskitytään toiminnallisuuteen ja tekniikkaan. Salista ei löydy mitään perinteisistä kuntosalilaitteista. Kuvassa näkyvän ”monkey barin” on Daniel itse rakentanut.

Viime syksynä toimintansa aloitti vastaperustettu Superstark Gym Sepänkylässä, Mustasaaressa. Crossfit-keskuksessa Norjassa toisensa tavannut avopari Carolina Beijar ja Daniel Grimseid päättivät takaisin Suomeen muuttaessaan tehdä harrastuksestaan liiketoimintaa.

– Totesimme, ettei seudulla ollut meille sopivaa kuntosalia, ja silloin aloimme pohtia oman yrityksen perustamista, Norjasta kotoisin oleva Daniel kertoo. Hänellä on pitkä kokemus niin voimaharjoitteluista kuin Crossfitistäkin.

Crossfit on tehokas ja erittäin vaihteleva harjoittelumuoto, jossa yhdistyy kunto- ja voimaharjoittelu ja tavoitteena on toiminnallinen vahvuus.

– Sitä mukaa kun arjessamme istumme entistä enemmän paikoillamme, tulee myös harjoittelusta entistä tärkeämpää, jotta kroppamme kestäisivät. Uni, oikeanlainen ruokavalio ja harjoittelu ovat A ja O, jotta pystytään toimimaan, meillä olisi energiaa ja voisimme hyvin. Pitkällä tähtäimellä pelkkä kuntoharjoittelu ei riitä, tarvitaan myös voimaa ja koordinaatiota, Daniel selittää.

Superstark6 600pxPerinteiseen voimaharjoitteluun (maastaveto, kyykky ja penkkipunnerrus) kuuluvien levytankojen ja -painojen lisäksi salin varustukseen kuuluu muun muassa traktorinrenkaita, lekoja, juoksurata sekä muuta välineistöä, jonka pari on itse piirtänyt ja rakentanut, kuten ”kivet” ja ”tukit”.

Hänellä ja Carolinalla on sama tavoite omassa treenaamisessa kuin kuntosalinsa kanssa: treenaamista toiminnallisen vartalon saavuttamiseksi, ei ulkonäön vuoksi.

– Se on sitä vastoin bonus, jonka saa kaupan päälle, Carolina hymyilee.

Pariskunta käytti viime kesän yritystoimintansa suunnittelemiseen, ja kun he olivat kasanneet listan erilaisista asioista ja kysymyksistä, he kääntyivät VASEKin puoleen päästäkseen eteenpäin.

– Kävimme kaiken läpi yritysneuvoja Kjell Nydahlin kanssa ja saimme myös vinkkejä markkinointiin, kotisivuihin ja sosiaalisen median käyttöön tiedottaja Johanna Hietikko-Koljoselta, Carolina kertoo.

Talousarvion ja rahoitussuunnitelman pari laati itse, mutta kävivät VASEKissa neuvojan kanssa kaiken vielä tarkasti läpi ennen starttirahan hakemista.

– Meidät otettiin VASEKilla positiivisesti vastaan, ja olemme tosi kiitollisia, että meillä oli mahdollisuus pallotella ideoita jonkun ulkopuolisen kanssa. TE-toimisto myönsi meille starttirahan, mutta jouduimme nostamaan pankkilainaa välineiden hankkimiseen, sillä Finnvera ei myöntänyt meille lainaa, Carolina jatkaa.

Superstark10 600pxSuperstark Gym sijaitsee suuressa vuokrahallissa Vanhakaupungintiellä Sepänkylässä. Daniel vetää päivittäin noin viisi erilaista ohjattua treenituntia eli WODia (workout of the day)

Vaikeimpana pariskunta piti kontakteja viranomaisiin ja kuntaan sekä vaatimuksia, joita toiminnalle asetettiin.

– Meille tuli yllätyksenä, että tarvitsemme rakennusluvan, kun käynnistimme uudenlaista toimintaa vuokraamassamme hallissa, ja se prosessi vei meiltä kaksi kuukautta. Myös terveystarkastajan piti hyväksyä tilat, mistä emme olleet tietoisia. Kaikki selvisi kuitenkin, ja lokakuussa pääsimme avaamaan kuntosalimme.

Nyt pariskunta panostaa asiakaskunnan rakentamiseen ja jäsenten määrän lisäämiseen. He painottavat, ettei kyseessä ole mikään perinteinen Crossfit-sali, koska jäsenet voivat treenata salilla myös omin päin.

– Tunnelma on todella hyvä, ja yhteenkuuluvaisuuden tunne on tärkeä osa treenaamista, he toteavat.

Yritysneuvoja Kjell Nydahl uskoo yrittäjien konseptiin:

– Sepänkylässä ei ollut aikaisemmin kuntosalia, eikä Danielin ja Carolinan kuntokeskusta voi myöskään verrata Vaasan perinteisiin kuntosaleihin. Crossfit ja toiminnallinen treenaus on nyt pinnalla – nyt täytyy vain markkinoida voimakkaasti, Kjell lisää.

Superstark banneri 970px Crossfit harjoittelumuotona muistuttaa esi-isiemme kohtaamia fyysisiä haasteita. Perusperiaatteena on jatkuvasti vaihtelevat toiminnalliset liikkeet, jotka suoritetaan korkealla intensiteetillä, jotta saavutetaan yhtä lailla hyvä liikkuvuus, kunto, kestävyys, voima, nopeus, räjähtävyys, sujuvuus, koordinaatio, tarkkuus kuin tasapainokin.

 

Teksti: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

Kuvat: Anna Sand / bySand ja Superstark Gym