6/2009 / 21.8.2009

 

Startialla ennätysvuosi

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa on käynnissä ennätysvuosi uusien yritysten perustamisessa. Startian asiakkaat ovat perustaneet tämän vuoden aikana 13,6 prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin vastaavana ajanjaksona edellisvuonna. Tänä vuonna siis jo sata uutta yritystä on saanut Startian kautta käynnistysapua toimintansa ensi metreihin. Startian johtaja Raimo Mansikkamäki kertoo, että on henkilökohtaisesti tavannut jo yli 350 asiakasta tänä vuonna. - Vaikuttaa siltä, että ihmisillä on tämän ajan taloudellisessa tilanteessa takaraivossaan ajatus tai pelko työttömyydestä tai lomautuksesta, hän sanoo. - Monet hakevat Startiasta neuvoja yritystoimintaan, joka toimii aluksi sivutoimisena, mutta joka kenties tarjoaa myöhemmin perustajalleen mahdollisuuden työllistyä myös täysipäiväisesti, Mansikkamäki jatkaa

VASEKin yritysneuvojilla on myös riittänyt vientiä, sillä heille tulee kuukaudessa yhteensä noin 250 kontaktia eri yritysten edustajien kanssa. Yritysneuvojat ovat yhteydessä yrityksiin sekä puhelimitse, sähköpostitse että yrityskäyntien merkeissä.

Lisätietoja
Startia Raimo Mansikkamäki 0500-668 409

 

Vaasanseudun viestinnän kehittäminen

Vaasan kaupunki, VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari ovat yhdessä tuumin käynnistäneet Vaasanseudun viestinnän kehittämisen. Tavoitteena on koota eri organisaatioiden voimat edistämään Vaasan seudun tunnettavuutta ja imagoa Suomessa ja saada lisää näkyvyyttä valtakunnan mediassa. VASEKin edustajat ovat mukana sekä viestinnän kehittämisen ohjausryhmässä että operatiivisessa ryhmässä. Mukana ryhmissä on laaja edustus Vaasan seudun viestintää tekevistä organisaatioista, muun muassa Pohjanmaan liitto sekä oppilaitosten ja yritysten edustajia.

Lisätietoja
Pekka Haapanen 040-507 7330

 

VASEK mukana SEKES-verkoston tuulivoimaseminaarissa

VASEK osallistuu maanantaina 24.8. suomalaisten kehittämisyhtiöiden SEKES-verkoston tuulivoimaseminaariin Helsingissä. Päivän tarkoitus on kartoittaa seutujen nykyiset aktiviteetit ja tulevaisuuden suunnitelmat tuulivoiman suhteen.

Tavoitteena on luoda suunnitelma kansalliseksi tuulivoimahankkeeksi, jonka päämääränä on kotimaisen tuulivoimateknologian kehittäminen globaalisti johtavaksi osaamiseksi. Suomessa on paljon alan huippuosaamista ja suunnattomasti potentiaalia, joka oikein hyödynnettynä voi luoda uutta liikevaihtoa ja uusia työpaikkoja. VASEKin Raine Vasanoja ja Merinovan Johan Wasberg esittävät seminaarissa Vaasanseudun ja Pohjanmaan nykytilanteen sekä tulevaisuudennäkymät.

Lisätietoja
Raine Vasanoja 044 332 2159

 

Alihankintamessut 2009 kutsuvat jälleen

Teollisuusyritysten kansainvälistyminen ja verkostoituminen johtavat yhä kasvavaan toimintojen ulkoistamiseen. Alihankinta 2009 -messut tarjoaa parhaan mahdollisuuden tavata nykyisiä ja tulevia asiakkaita sekä antaa mahdollisuuden kansainvälisten verkostojen luomiseen.

Pohjanmaan Expo koordinoi 7. kertaa alueen toimijoille Vaasanseutu-osaston, joka tarjoaa vaivattoman mahdollisuuden osallistua messuille. Lisäksi Pohjanmaan metalliklusteri Ostrobotnia Metal järjestää tänäkin vuonna metallialan yrityksille ilmaisen bussikuljetuksen Tampereella 8.-10.9. järjestettäville Alihankinta 2009 -messuille. Lähtö tapahtuu keskiviikkoaamuna 9.9. ja paluu samana iltana.

 

Uusia voimia VASEKilla

Sari Saarikoski aloitti kesällä Hannele Koiviston tilalla VASEKin yritysneuvojana vastuualueenaan hyvinvointialalla toimivien yritysten neuvonta ja toimialan kehittäminen Vaasan seudulla. Sari on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja sairaanhoitaja. Hän on aikaisemmin työskennellyt terveydenhuollon tehtävissä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Sari Saarikoski 040 558 6058, sari.saarikoski@vasek.fi

 

 

Tiedottaja-kääntäjä Päivi Elina Alasjärven äitiysloman sijaisena aloitti elokuussa Johanna Hietikko-Koljonen. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (ruotsin kieli) ja on työskennellyt aikaisemmin muun muassa kääntäjänä ja teknisenä dokumentoijana.

Johanna Hietikko-Koljonen 050 591 8649, johanna.hietikko-koljonen@vasek.fi 

 

Palvelusetelilainsäädäntö astui voimaan 1.8.2009

Palveluseteli on kunnan sitoumus maksaa palvelunkäyttäjän yksityiseltä palveluntuottajalta hankkimat palvelut kunnan hyväksymään setelin arvoon saakka. Palvelusetelitoiminta hyödyttää kaikkia osapuolia: asiakkaat saavat enemmän valinnanmahdollisuuksia, yrittäjät lisää asiakkaita eikä kunnan tarvitse tuottaa aivan kaikkia palveluitaan itse.

Palvelusetelillä on vahva elinkeinopoliittinen intressi; seteli antaa kuntalaisille mahdollisuuden kaikkien koulutettujen yksityisten kotihoidon resurssien tuottamien palvelujen käyttöön. Tavoitteena on myös lisätä hyvinvointialan markkinoiden toimivuutta kehittämällä kuntien ostovolyymia sekä julkisen ja yksityisen toimijasektorien välistä yhteistyötä.

SITRA ja Suomen Kuntaliitto järjestävät asiasta ilmaista koulutusta seuraavasti:
ma 31.8. Helsinki, to 3.9. Oulu, ma 14.9. Turku, ti 15.9. Tampere ja ma 21.9. Kuopio.
Lue lisää: http://www.sitra.fi/fi/Ajankohtaista/Tapahtumat/

Lisätietoja
Sari Saarikoski 040 558 6058

 

Luupin alla elokuussa:

Oma kylpykonsepti

Ole Sten on korsnäsilaisen SpaDealers-perheyrityksen vetäjä. Yrityksen liikeideaan kuuluu nimen mukaisesti poreammeiden, kylpytynnyreiden, saunojen ja niihin kuuluvien tarvikkeiden valmistaminen.

Vuodesta 1981 lähtien Ole Sten on toiminut yrittäjänä. Kylpytuotteet tulivat mukaan kuvaan vuonna 2003 perinteisen kylpytynnyrin muodossa. Siitä lähtien tuotteita on kehitetty niin ulkonäön, toimivuuden kuin tekniikankin puolesta. Nyt kylpytuotteilla on päästy kansainvälisille markkinoille ja kunnianhimo on kova.

 

Lue koko verkkoartikkeli >>

 

Esitteet asianajo- ja lakimiespalveluista sekä kääntäjä- ja tulkkipalveluista

Jokapäiväiseen elämään liittyy paljon tilanteita, joissa asianajaja tai lakimies voi auttaa. Heidän asiantuntemustaan hyödyntämällä yritykset, organisaatiot sekä yksityishenkilöt voivat välttyä useilta ikäviltä yllätyksiltä. Ennakoiva toiminta on usein edullisempaa kuin jo syntyneiden ongelmien hoitaminen. Aluekehitysohjelman puitteissa on yhteistyössä Levón-instituutin kanssa (KIBS-hanke) julkaistu esite, johon on listattu Vaasan seudulla asianajo- ja lakiasiainpalveluja tarjoavia yrityksiä. Yhteystietojen lisäksi esitteestä löytyy kunkin toimiston painopistealueet.

Saman projektin puitteissa julkaistu käännös- ja tulkkauspalveluita listaava esite sisältää alan yrittäjien yhteystiedot Vaasan, Pietarsaaren ja Suupohjan rannikkoseudulla. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, mikäli tarvitset yrityksellesi kohdekielisiä käyttöohjeita, markkinointimateriaalia tai muuta tekstiä. Käännöskukkaset voivat joskus piristää päivää, mutta sopimattomalla ilmaisulla tai suorastaan virheellisellä ohjeella voi olla kohtalokkaat seuraukset. Verkkosivut, muistiot ja kirjeet toimivat myös yrityksesi käyntikorttina, joten sisällöllisesti ja kielellisesti tyylipuhdas käännös antaa hyvän kuvan yrityksestäsi sen lisäksi että se välittää viestin oikeassa muodossaan myös muille kieliryhmille.

Esitteet pdf- muodossa
Asianajo- ja lakiasiainpalvelut
Käännös- ja tulkkauspalvelut

Lisätietoja
VASEK Stefan Råback, 050 590 2525
Levón-instituutti Mikael Hallbäck, 06 324 8300

 

Kohti energiatehokasta rakentamista

Woodpoint, VASEK ja Pohjanmaan Expo järjestävät yhteistyökumppaneidensa kanssa 23.10.2009 rakennusmessujen yhteydessä Aluekehitysohjelmaan liittyen seminaarin, jonka pääteemoja ovat energiatehokkuus, alueelliset energiaratkaisut ja puurakentaminen. Seminaarissa esitellään mm. asuinalueelle rakennettu kalliolämpöverkosto ja Aalto-yliopiston Solar Decahtlon -hanke – plusenergiatalo aurinkoenergiaa käyttäen sekä kansainvälinen TES Energy Facade -menetelmä, jossa vanhojen rakennusten julkisivuja peruskorjataan energiatehokkaiksi puuelementtien avulla. Tilaisuudessa kuullaan myös rakennusalan tulevaisuuden näkymistä.

Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumiset 16.10 mennessä Mirella Kivelälle mirella.kivela@pohjanmaanexpo.fi tai puh. 06 318 5130

Lisätiedot
Woodpoint Tuulia Taanila, 020 772 6281
VASEK Stefan Råback, 050 590 2525

 

KOKOn suunnittelu etenee

VASEK on valmistellut tulevaa Koheesio- ja kilpailukykyohjelmaa, jonka toteuttaminen alkaa tammikuussa 2010 ja jatkuu vuoden 2013 loppuun saakka. VASEK hallinnoi ohjelmaa, johon kuuluu 13 kehittämiskokonaisuutta. Ohjelman nelivuotiskauden kokonaisbudjetti on hakuvaiheessa 2 900 000 euroa, johon sisältyy valtion ja kuntien rahoituksen lisäksi yksityinen rahoitus. Suomessa on yhteensä 52 KOKO-aluetta ja Vaasan seutu sijoittuu hakemuksen puitteissa kymmenen suurimman joukkoon.

 

Ohjelman valmisteluryhmä kokoontuu 27.8., jolloin muun muassa hakemusten pisteyttäminen etenee. Valtioneuvosto käsittelee ohjelmaa syksyn aikana ja toteuttaminen käynnistyy siis heti ensi vuoden alussa. Aluekeskusohjelman (AKO) toteuttaminen etenee täysipainoisesti uuden ohjelman käynnistymiseen saakka.

Lisätiedot
Stefan Råback, 050 590 2525

 

Muotoilusta kilpailuetua!

Muotoilun Road Show -kiertue saapuu Vaasaan 13.10.2009

Muotoilu tuo yritysten väliseen kilpailuun uutta ulottuvuutta. Tuotekehitys, markkinointi, brändin- ja yritysilmeen hallinta sekä strateginen suunnittelu tarvitsevat tänään ennen kaikkea muotoiluosaamista.

Yritysjohdolle suunnattu kutsutapahtuma koostuu seminaarista sekä matchmaking -tapaamisista, joissa yritykset pääsevät kartoittamaan paikalla olevien muotoilutoimistojen palvelutarjonnan sekä aloittamaan keskustelut muotoilutarpeistaan. Aamupäivän seminaarissa muotoilun tuomia mahdollisuuksia avataan konkreettisin yritysesimerkein. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Vaasan kaupungin, Länsi-Suomen muotoilukeskus Muovan, Vaasan yliopiston, TE-keskuksen, Elinkeinoelämän keskusliiton, Teknologiateollisuuden ja VASEKin kanssa.

Muotoilun Road Show -tapahtuma kutsuu yritysjohdon kuulemaan ajankohtaisia puheenvuoroja muotoilusta sekä tapaamaan Suomen johtavia muotoilutoimistoja Tiedekirjasto Tritonian Nissi-saliin (Yliopistonranta 7) klo 9.30-16.
Ilmoittaudu jo nyt tapahtumaan: http://www.designforum.fi/roadshow

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Mari Kallionpää
Design Forum Finland
mari.kallionpaa@designforum.fipuh. 09 6220 8135
www.designforum.fi 

***

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

Alatori 1 A
65100 VAASA

Puh. 06 317 76 00
Fax 06 317 76 11

info[at]vasek.fi