Yritysneuvojalta kysyttyä: Voiko yrittäjä työskennellä yrityksessään äitiysvapaan aikana?

23.10.2015

aiti lapsi 600pxYrittäjä voi jäädä äitiysvapaalle aikaisintaan 50 arkipäivää ja viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Äitiysvapaan ajalta voi saada Kelasta äitiysrahaa, jota maksetaan 105 arkipäivää eli noin neljä kuukautta.

Yrittäjä voi työskennellä äitiysvapaan aikana ja voi saada myös Kelasta äitiysrahaa, mutta työskentelypäiviltä äitiysrahaa maksetaan vain vähimmäismäärä (2015: 24,05 e/arkipäivä) huolimatta siitä työskenteleekö yrittäjä tuona päivänä 45 minuuttia tai 15 tuntia. Äitiysrahan suuruuteen ei myöskään ole vaikutusta sillä, saako työskentelypäivältä palkkaa ollenkaan vai tienaako kyseisenä päivänä vaikkapa 1 000 euroa.

Muilta kuin työskentelypäiviltä yrittäjä saa äitiysrahan täysimääräisenä. Työskentely sunnuntaisin ei kuitenkaan vaikuta äitiysrahaan, sillä sitä maksetaan vain arkipäiviltä. Työpäivät ilmoitetaan Kelaan, sunnuntaityötä tai arkipyhinä tehtyä työtä tai palkkatietoja ei tarvitse ilmoittaa. Jos yrittäjä tekee yövuoroja, kohdistetaan työskentely sen päivän puolelle, jossa työtunteja on enemmän.

Vanhempainrahakausi alkaa äitiysrahakauden jälkeen. Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää eli reilut puoli vuotta. Vanhempainrahakaudelle voi jäädä joko äiti tai isä.

Yrittäjän vanhempainpäivärahojen määrä

YEL-vakuutetun yrittäjän vanhempainpäivärahat (sekä äitiysraha että vanhempainraha) määräytyvät laskennallisen eläkevakuutusyhtiöön ilmoitetun työtulon mukaan. Työtulo on myös koko YEL- vakuutusmaksun peruste. Vuonna 2015 alkavissa päivärahoissa perusteena on vuoden 2013 keskimääräinen YEL-työtulo, jota on tarkistettu palkkakertoimella.

Päivärahan voi pyytää laskemaan myös päivärahakautta edeltävän kuuden kuukauden työtulon perusteella, jos työtulo vuosituloksi muutettuna on 20 % suurempi kuin muuten käytettävä työtulo. Jos yrittäjällä ei vielä ole lakisääteistä YEL-vakuutusta, päiväraha maksetaan niiden tulojen mukaan, jotka hän on ilmoittanut verottajalle.

YEL-maksua maksetaan myös äitiys- tai vanhempainvapaalla, mikäli jatkaa työntekoa yrityksessään. Jos vähentää työskentelyä äitiysloman aikana, mutta työpanos vastaa yli 7 502,14 euron YEL-työtuloa vuodessa (v. 2015) on YEL-vakuutus pidettävä voimassa. YEL-työtulo muutetaan vastaamaan alennettua työpanosta. Jos yrittäjä on äitiys- tai vanhempainvapaalla eikä työskentele yrittäjänä tuona aikana, voidaan YEL-vakuutus päättää.

Kannattaa aina olla yhteydessä omaan YEL-vakuutusyhtiöön ennen kuin muuttaa vakuutusta tai päättää sen. YEL- vakuutus turvaa yrittäjän elämää myös monien muiden asioiden osalta. Vakuutusyhtiö auttaa tilanteen arvioinnissa.

Lue lisää yrittäjävanhemman toimeentuloetuuksista
KELA
Kelasta kysyttyä: yrittäjän äitiysloma

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle