Yritysneuvojalta kysyttyä: Miten toimia, kun haluaa lopettaa yritystoiminnan?

01.03.2017

yrityksen lakkauttaminen2 600px

KysyttyaLogowww2.jpgKun yrittäjän elämäntilanne muuttuu, yrityksen markkinatilanne kääntyy heikompaan eikä yritykselle ei löydy jatkajaa perhepiiristä, työntekijöistä tai muutoin yrityksen ulkopuolelta, silloin täytyy huolehtia yritys kunnialliseen loppuun ja huolehtia yrityksen asianmukaisesta lakkauttamisesta.

Yhtiömuodosta riippuu, miten yrityksen lakkauttaminen käytännössä menee. Henkilöyhtiöt lopetetaan Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) tehtävällä ilmoituksella. Sitä ennen on hoidettava kaikki yrityksen velat ja myytävä yrityksen varasto ja tavarat. Tämän jälkeen yrityksen loppuvarallisuus nostetaan yksityisottona. Tämä on luonnollisesti verotettavaa tuloa.

Yritysneuvoja Antti Alasaari muistuttaa, että kannattaa huomioida nostoissa se, että verotuksen kannalta voi olla merkitystä sillä, nostaako yrityksen varat itselleen vuoden lopussa vai vasta seuraavan vuoden alussa.

– Samoin on mietittävä mille verovuodelle haluaa yrityksen kiinteästä omaisuudesta tehtävien poistojen asettuvan.

Toiminnan päättymisestä ilmoitetaan Y6-lomakkeella. Samalla ilmoituksella lopettamisesta ilmoitetaan Verohallinnon arvonlisävelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin. Kun ilmoitus on rekisteröity, yrityksen tiedot poistetaan kaupparekisteristä. Silloin yrittäjä menettää oikeuden käyttää toiminimen nimeä, ja joku muu voi ottaa sen aikanaan halutessaan käyttöönsä.

Vai pöytälaatikkoon?

yrityksen lakkauttaminen 600pxOsakeyhtiö puolestaan lakkautetaan lopettamisilmoituksella, joka löytyy PRH:n sivuilta.

– Osakeyhtiön lakkauttaminen on pitkä prosessi, sillä ensin täytyy hoitaa julkiset kuulutukset siltä varalta, että jollain on saamisia yritykseltä. Eli yritys asetetaan silloin selvitystilaan. Osakeyhtiön hallitus määrää miten yhtiön varallisuus realisoidaan rahaksi ja rahat jaetaan omistajien kesken omistussuhteiden mukaisesti, Alasaari selvittää.

Osakeyhtiön lakkauttaminen on maksullista, joten useamman sadan euron kustannusten vuoksi todella paljon yrityksiä jää pöytälaatikkoon.

– On muistettava, että tällöin yrittäjällä säilyy ilmoitusvelvollisuus muun muassa kaupparekisteriin. Juuri viime vuonna PRH siivosi kaupparekisteristä pois yrityksiä, jotka eivät olleet tehneet kaupparekisteri-ilmoitusta kymmeneen vuoteen.

– Ongelmia voi tulla työttömyysturvan kanssa, jos työttömyysturvan hakijalta löytyykin olemassa oleva yritys, vaikka sillä ei ole ollut toimintaa. Toki hyvänä puolena se, että yritys on olemassa, jos joskus innostuukin jatkamaan uudelleen yritystoimintaa, Alasaari jatkaa.

Toiminimen voi laittaa pöytälaatikkoon maksutta edellä mainitulla Y6-lomakkeella.

Jos sittenkin löytyisi jatkaja?

Aina ei yrittäminen ole elinikäinen ura, eikä mikään kiellä lakkauttamasta yritystoimintaa, vaikka se olisi kannattavaakin. Silti Alasaari kollegoineen haluaa kannustaa luopuvaa yrittäjää etsimään jatkajaa yritykselle.

– Moni aloittava yrittäjä on kiinnostunut aloittamaan yrittäjäuransa valmiilla yrityksellä, sillä miksi pitäisi aina aloittaa ihan alusta? Pohjanmaan yrityspörssiin voi ilmoittaa yrityksen myyntiin ja myös me VASEKilla ja Uusyrityskeskus Startiassa autamme etsimään jatkajia. Emme toivo, että elinvoimaisia yrityksiä lakkautetaan ilman, että on edes yritetty etsiä uutta omistajaa.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

 

Lue lisää:
Talousapu.fi - Yrityksen lopettaminen

YritysSuomi.fi - Yritystoiminnan lopettaminen

Aloita ajoissa - opas omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin

 



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle