arvonlisaveroKysyttyaLogowww2.jpg

 

Pienyritykset (tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa) saivat vuoden 2017 alussa oikeuden tilittää myyntiensä ja ostojensa arvonlisäveron (alv) maksuperusteisesti eli vasta saatuaan rahat asiakkailta. Näin myynneistä suoritettava tai ostoista vähennettävä alv kohdistetaan oikealle kuukaudelle eli kuukaudelle, jolloin yritys saa maksun myynnistä tai maksaa ostamansa tuotteen tai palvelun.

Yritysneuvoja Sari Saarikosken mukaan alv-muutos hyödyttää erityisesti niitä yrityksiä, jotka käyvät kauppaa yritysten kautta:

– Aiemmin myynnin tapahtuma-aika määräsi alv:n maksuajankohdan, ja yrittäjän on pitänyt maksaa alv, vaikkei itse olisi vielä saanut maksua omalta asiakkaaltaan. Tämä on syönyt monen yrityksen kassavirtaa ja saattanut ajaa pieniä yrityksiä jopa maksuvaikeuksiin. Välillä yritykset joutuvat odottamaan saataviaan parikin kuukautta. Esimerkiksi alihankkijoina toimivien yritysten sopimukset antavat usein päämiehelle jopa 120 vuorokauden maksuajan.

Pienyritys valitsee itse tilittääkö se arvonlisäveron suorite-, laskutus- vai maksuperusteisesti. Yritys voi myös valita, milloin se siirtyy käyttämään maksuperustetta. Jos yritys on valinnut maksuperusteisen tilityksen, koskee se sekä yrityksen myyntejä että ostoja.

– Hyvä kirjanpitäjä on näissä arvonlisäveroasioissakin yrittäjälle kullanarvoinen, Saarikoski muistuttaa. Kirjanpitäjä ylläpitää asiakkaan arvonlisäverotiliä joka tapauksessa ja hänen kanssaan kannattaa keskustella mikä tilitystapa on yrittäjälle sopivin suhteessa liikevaihtoon.

Saarikoski jatkaa myös:

– Se mihin alkavan yrittäjän neuvonnassa kiinnitämme erityisesti huomiota on se, minkälaisin välein arvonlisävero kannattaa maksaa. Periaatteessahan on mahdollista maksaa vaikka vain kerran vuodessa, mutta se tarkoittaa, että yrittäjän täytyy ”jemmata” tilillään näitä asiakkaan maksamia rahoja, jotta on mistä sitten alvit maksaa. Eli sitä vaihtoehtoa emme suosittele. Parempi olisi tilittää alv:t kuukausittain tai kvartaaleittain.

Vero.fi:n mukaan maksuperusteisesti suoritettava arvonlisävero kohdistetaan viimeistään sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana on kulunut 12 kuukautta tavaran toimittamisesta tai palvelun suorittamisesta, jos myyntihintaa ei ole tätä ennen maksettu. Maksuperustetta sovelletaan kuitenkin vain Suomessa tapahtuviin tavaran tai palvelun myynteihin ja ostoihin. Eli sitä ei voi soveltaa tuonteihin tai vienteihin.

Lue lisää vero.fi

 

Sari Saarikoski kuva rajaus2
Sari Saarikoski
Yritysneuvoja
+358 40 558 6058
Yritysneuvoja, Vaasa hyvinvointialan yrittäjyyden asiantuntija projektipäällikkö, Valmisteltu omistajanvaihdos

 

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle