Äskettäin Pietarsaaresta Vöyrin Maksamaalle muuttanut Huldah Karlsson tietää, että ravintolan perustajalta vaaditaan keittotaidon lisäksi myös kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä suunnittelutaitoa. Tämän tiedon syntyjään amerikkalainen Karlsson on oppinut käytännössä, kun hän on työstänyt Vaasaan perustettavan vegaaniravintolansa suunnitelmaa VASEKin Kari Huhdan avustamana.

Huldah Karlsson muutti Ruotsista Suomeen yhdessä ruotsalaisen miehensä kanssa vajaat pari vuotta sitten. Karlssonin mies aloitti seurakuntatyöntekijänä Pietarsaaren Adventtikirkossa, ja hän itse meni töihin kirkon yhteydessä toimivaan ravintolaan. Työskentely vegaaniravintolassa, joka pyrkii vaalimaan asiakkaidensa kokonaisterveyttä, oli mieluista kehon ja mielen tasapainosta kiinnostuneelle Karlssonille. Siksi hän onkin innolla mukana perustamassa samanlaista ravintolaa myös Vaasaan.

– Halusimme perustaa uuden vegaaniravintolan hieman Pietarsaarta suurempaan kaupunkiin, joten Vaasa oli luonnollinen vaihtoehto. Monen Veganassa vierailleen vaasalaisasiakkaan toivomukset vastaavanlaisen ravintolan tulosta Vaasaan vain vahvistivat päätöstämme, Karlsson muistelee.

Huldah Karlsson odottaa innolla uuden ravintolan avaamista. Karlssonin perhe on juuri muuttanut Pietarsaaresta Vöyrin Maksamaalle, jotta molempien puolisoiden työmatka olisi kohtuullisen pituinen.

VASEKista apua yrityksen perustamiseen

Mietittyään kuinka perustaisi ravintolan toiselle paikkakunnalle, Karlsson otti tuttavansa kehotuksesta yhteyttä VASEKiin. Yritysneuvoja Kari Huhta auttoi häntä liiketoimintasuunnitelman laatimisessa, yrityksen rekisteröinnissä sekä sopivien toimitilojen etsimisessä.

– Yrityksen perustaminen ulkomaalaisena ja toisella paikkakunnalla asuvana olisi ollut paljon vaikeampaa, jollei minulla olisi ollut VASEKin neuvojia apuna. Yrityksen perustamiseen liittyvän asiantuntemuksen lisäksi heillä on hyvä paikallistuntemus, josta oli paljon hyötyä, Karlsson kiittää.

Vegana-ravintolalle löytyi tilat kauppakeskus Galleria Wasasta, mutta ravintolan avaaminen venyy todennäköisesti alkukesään, sillä tiloissa tehdään täysi remontti vielä ennen kuin toiminta voi alkaa.

Myös muuta kuin ruumiin ravintoa

Vegana-ravintola tulee tarjoamaan asiakkailleen luonnonmukaisesti viljellyistä kasviksista tehdyn ruoan lisäksi myös hengen ja sielun ravintoa, sillä yritys järjestää myös koulutustoimintaa. Ravintolan yhteyteen tulee myös puoti, josta voi ostaa terveysvaikutteisia ruokia ja mausteita.

– Haluamme toimia kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin keskuksena ja järjestää hyvään oloon tähtääviä kursseja samaan tapaan kuin Pietarsaaren Veganan yhteydessä. Siellä on järjestetty esimerkiksi masennuksesta toipumiseen ja tupakasta vieroittautumiseen tähtääviä kursseja sekä muita terveysluentoja. Suuren suosion ovat saavuttaneet myös terveellisten vegaaniruokien kokkauskurssit, Karlsson kertoo.

Vaasan Vegana-ravintola toimii hyvinvointikeskuksena samoin kuin jo parikymmentä vuotta Pietarsaaressa toiminut edeltäjänsä.

 

Ravintolan perustajan lyhyt oppimäärä

Ravintolan perustajan on hyvä muistaa, että ravintolatilaa koskevat tavallista toimitilaa tiukemmat määräykset. Ravintolatoimintaa voi harjoittaa vain sellaisessa huoneistossa, jonka rakennusvalvonta on hyväksynyt siihen tarkoitukseen sopivaksi. Mikäli kyseissä tilassa ei ole aiemmin ollut ravintolatoimintaa, on tilan käyttötarkoituksen muuttamiseksi tehtävä rakennuslupahakemus. Lupaa hakee tontin haltija eli yleensä taloyhtiö, johon ravintolaa ollaan perustamassa.

Rakennuslupahakemuksen liitteiksi tarvitaan hallintaselvitys tontista ja taloyhtiön kaupparekisteriote. Lisäksi on täytettävä lomake, jolla ilmoitetaan rakennustyön pääsuunnittelija, joka vastaa rakennustyöstä ja sen suunnitelmista. Rakennuspiirustuksia on oltava mukana kolme sarjaa. Mukaan liitettävä virallinen tonttikartta kertoo, voiko rakennuskaavan mukaan kyseiseen kiinteistöön perustaa ravintolan vai onko se tarkoitettu esimerkiksi vain asuntokäyttöön. Mikäli kaava ei salli ravintolatoimintaa kyseisellä paikalla, tarvitaan ravintolan perustamiseen poikkeuslupa.

Kun ravintolan rakennuslupahakemus tulee kaupungin rakennusvalvontaan, menevät lupapaperit ennen päätöksen tekemistä lausunnolle terveystarkastajalle sekä myös vammaisneuvostolle, mikäli ravintolassa on yli 25 asiakaspaikkaa. Myös palo- ja pelastusviranomainen tutustuu suunnitelmiin yhdessä rakennustarkastajan kanssa. Vaasan kaupungin rakennusvalvonnassa hakemusten käsittelyaika on yleensä pari viikkoa. Lupa on lainvoimainen kaksi viikkoa päätöksen tekemisestä.

Yllä oleva teksti perustuu tarkastusinsinööri Sofia Baggen haastatteluun. Bagge työskentelee Vaasan kaupungin rakennusvalvonnassa.


Teksti ja kuva: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle