Mitä tase oikein yrityksestä kertoo?

23.09.2016

tase1 600px

KysyttyaLogowww2.jpgValtaosalla yrityksistä päättyy tilikausi vuoden lopussa, jonka jälkeen tilinpäätökset valmistuvat. Jokaisella yrittäjällä on oltava hallussa perusasiat yrityksen raporteista. Tuloslaskelmassa listataan tilikauden tuotot ja kulut, ja se kertoo onko tullut voittoa vai tappiota. Siitä ei kuitenkaan käy ilmi yrityksen varallisuustilanne. Tilikauden tulos voi olla hyvä, mutta yritys voi olla pahasti veloissa, mikä käy ilmi taseesta

Oma pääoma aina tarkkailussa

Osakeyhtiössä taseen oma pääoma ei saa painua negatiiviseksi, mutta jos näin käy, on hallituksen reagoitava välittömästi. Pienen tai keskisuuren yrityksen hallituksessa on usein yrittäjä itse sekä perheenjäseniä, jotka eivät jatkuvasti seuraa yhtiön tilannetta. Hallitukseen valittujen henkilöiden pitää kuitenkin olla kiinnostuneita yrityksen tilanteesta:

– Pahimmassa tapauksessa osakeyhtiön velat tulee hallituksen jäsenten maksettavaksi, mikäli osakeyhtiölakia ei ole noudatettu, yritysneuvoja Antti Alasaari varoittelee.

Negatiiviseksi painuneesta omasta pääomasta on hallituksen tehtävä kaupparekisteri-ilmoitus, mikä väistämättä tuo asian tilan julkisuuteen. Siitä seuraa esimerkiksi, että tavarantoimittajat eivät myy yritykselle enää luotolla. Hallitus voi myös todeta, että tilanne korjaantuu lähikuukausien aikana. Joku omistajista sijoittaa yritykseen tai iso kauppa on juuri tulossa, mikä parantaa tulosta nopeasti.

– Tärkeintä on kuitenkin, että hallituksen jäsenet tietävät tilanteesta, tuntevat oman vastuunsa ja toimivat vastuun edellyttämällä tavalla, Alasaari muistuttaa.

Henkilöyhtiössä tilanne negatiivisen oman pääoman suhteen on selkeämpi, koska yrittäjä on joka tapauksessa henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön veloista. Oma pääoma painuu negatiiviseksi tappioiden, ylisuurten poistojen tai liian suurten yksityisnostojen vuoksi. Mikäli näin on, on yrittäjän nostettava varoja omaan käyttöönsä vain juuri sen verran, kuin yrityksen tulos antaa myöden.

Alasaaren mukaan negatiivinen oma pääoma on luonteeltaan piilevää verovelkaa:

– Esimerkiksi yrityskauppatilanteessa ja sukupolvenvaihdoksissa tämä voi hidastaa prosessia merkittävästi, jos myyjän täytyy ensin hoitaa oma pääoma positiiviseksi.

Entäs ne velat?

Yrityksen velkatilanteen täytyy olla aina yrittäjällä kristallinkirkkaana mielessä. Vaikka oma pääoma olisi kunnossa, voi yrityksellä olla nopeasti erääntyvää velkaa runsaasti omiin käytettävissä oleviin varoihin verrattuna.

– Erityisesti kasvavien yritysten ongelma on, että velkaa kertyy liian nopeasti. Tällöin myös hyvin kannattava yritys voi joutua maksuvaikeuksiin, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa.

Taseessa on vastattavaa-puolella ryhmä vieras pääoma, joka jaetaan lyhytaikaiseen ja pitkäaikaiseen velkaan. Lyhytaikainen tulee maksaa pois tulevan vuoden sisällä, eli sen olemassaolosta ja määrästä on oltava jatkuvasti selvillä. Vastaavaa-puolella on yrityksen omaisuus. Ylhäällä on vaikeasti rahaksi muutettava omaisuus ja mitä alemmas mennään, sitä helpompi omaisuus on muuttaa rahaksi.

– Kun vertaat ryhmän vaihtuvat vastaavat summaa yrityksen velkoihin näet helposti, paljonko yrityksellä on velkaa suhteessa yrityksen rahoitusomaisuuteen. On varmistettava, että yrityksen myyntisaamiset ovat sellaisia, että asiakkaat aikovat ne myös maksaa, Alasaari muistuttaa ja jatkaa:

– Aika ajoin pitäisi rohkeasti käydä läpi nämä saamiset ja tehdä tarvittavat alaskirjaukset, jotta tase olisi totuudenmukaisempi. Alaskirjauksilla on myös oma verohyötynsä, sillä se pienentää tulosta. Ota kirjanpitäjääsi yhteyttä ja keskustele asiasta.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]

Lue lisää:
Mikä on tase ja mitä se kertoo?

Lue myös:
Mitä yrittäjä saa irti kassavirta-analyysistä?



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle