mervi ja markku maassa pieni uusi

Mervi-hirvi on niin kesy, että se antaa Markku Harjun makoilla vieressään.

Vaikka moni suomalainen on nähnyt hirven luonnossa, Mervi-hirven näkeminen on silti unohtumaton elämys.

Kesäkuun alussa noin 30 Vaasan nivelpiirin jäsentä suuntasi bussilla kohti Raippaluotoa tutustumaan maailmanperintöalueeseen sekä villieläinhoitola Nordic Wildlife Careen ja sen kuuluisaan Mervi-hirveen. Retken järjesti KvarkenGuides-osuuskunta.

Villieläinhoitolassa hoidetaan vuosittain noin 100–200 eläintä aina hirvestä hiireen ja lepakosta merikotkaan. Eläimet pyritään aina palauttamaan luontoon. Mervi-hirvi on kuitenkin poikkeus.
– Hirvieläimiä ei voi vapauttaa takaisin luotoon, koska ne leimautuvat hoitajaansa. Sen vuoksi hirvenvasoja ei saa lähestyä luonnossa, tai muuten saa seuralaisen, villieläinhoitolaa pitävä Markku Harju selittää.

Mies ja hirvi sulassa sovussa

Retkipäivänä hyväntuulinen Mervi-hirvi ilmestyy heti näkyviin, kun kuulee Harjun saapuneen. Harju menee Mervin aitaukseen ja istahtaa kaatuneen puun päälle.
– Kun istun tässä kaatuneen puun päällä, niin Mervi tietää, että kaikki on hyvin. Mervi suhtautuu vieraisiin yleensä rauhallisesti, Harju kertoo.

Mervi asettuu makuulle ja Harju seuraa perässä. Kamerat otetaan esiin, kun mies ja hirvi makaavat vierekkäin sulassa solussa. Mervi-hirvi ei ole aggressiivinen, mutta pelästyessään se voi potkaista.
– Kerran kaadoin puita moottorisahan kanssa, ja Mervi pelästyi moottorisahan ääntä. Kun laskin moottorisahan maahan, Mervi alkoi potkia sahaa, Harju kertoo.

mervi yleiso pieniMervi-hirvi tuli aidan lähelle, joten sitä pääsi silittämään.

Mervi-hirvi tulee seuraavaksi aivan aidan viereen, jolloin osa pääsee silittämään sitä. Retkeilijöiden tarjoamaa heinätuppoa se ei kuitenkaan huoli.
– Kuten muutkin naiset, Mervikin on tarkka linjoistaan, Harju sanoo hymyillen.

Vaasan nivelpiiriläiset olivat erittäin tyytyväisiä vierailuun villieläinhoitolassa.
– Emme osanneet kuvitella, että Mervi on niin kesy. Olemme nähneet hirviä ennenkin, mutta emme näin läheltä, retkelle osallistuneet kertovat.

mervi ja markku pieni

 

 

 

Harju kutsui Merviä aluksi Hirveksi. Nimi muutettiin myöhemmin Merviksi, koska se oli lähellä alkuperäistä nimeä.

 

 

Villieläinhoitolaan vain ryhmien kanssa

Villieläinhoitolaan pääsee tutustumaan vain ryhmien kanssa. Varsinainen perhekohde se ei kuitenkaan ole, sillä pienten lasten vilkas käytös voi pelästyttää Mervi-hirven.

VASEKin yritysneuvojien Peter Källbergin ja Sari Saarikosken avulla käynnit villieläinhoitolaan on tuotteistettu, eli niistä on tehty ryhmille sopivia kokonaisuuksia. VASEK muun muassa koordinoi testiasiakasryhmän vierailun villieläinhoitolaan.

– Nyt vierailevia ryhmiä käy paikalla sopivissa määrin villieläinhoitolan toiminnan kannalta. Olemme myös esitelleet Harjulle erilaisia rahoitus- ja hankemahdollisuuksia, ja työ niiden parissa jatkuu edelleen, Saarikoski kertoo.

– VASEKin ansiosta tietoisuus paikasta on kasvanut sekä Vaasan seudulla että muualla Suomessa, Harju sanoo.

Teksti ja kuvat: VASEK

Lue lisää testiryhmän käynnistä: Mervi hurmasi kansainväliset vierailijat

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle