Meribjörkö ihastuttaa sekä kotimaisia että ulkomaisia vieraita Merenkurkun saaristossa Björköbyn länsirannalla. Yrittäjä Jukka Viita-aho vuokraa tiloja yrityksille ja yksityishenkilöille kokous- tai juhlapaikaksi. Yrityksen valtteja ovat maisemat, ilta-aurinko ja luonnonläheisyys. Näköala rakennuksen ikkunoista on hieno, ja joskus kokouksiin osallistujat katselevatkin mieluummin saaristomaisemaa kuin PowerPoint-esitystä.

Jukka Viita-ahoMeribjörkön yrittäjä Jukka Viita-aho vuokraa tarpeen mukaan veneitä vieraille.

Meribjörkössä on vieraillut muun muassa vaasalaisten suuryritysten ulkomaalaisia vieraita. Kaukaa tulevat vieraat arvostavat puhdasta luontoa ja kirkasta merivettä.

– Lisäksi Villa Meribjörkön avotakka kiinnostaa. Vieraat ottavat usein ensin kuvan takkatulesta, ja sitten siirrytään ikkunan ääreen kuvaamaan maisemia. Heidän intonsa näkeminen antaa energiaa, Viita-aho kertoo.

Yhteistyön tärkeys

Yritysvieraiden lisäksi Meribjörkössä on vieraillut muun muassa sotaveteraaneja sekä suomalaisia huippujääkiekkoilijoita. Yksi mieleenpainuvimmista ryhmistä oli yhdeksänhenkinen amerikkalaisperhe, joka vuokrasi tilat kolmeksi yöksi jouluna.

Tilavuokran lisäksi asiakas saa toiveidensa mukaan ruokaa ja ohjelmaa. Nämä palvelut Viita-aho ostaa yhteistyökumppaneiltaan. Asiakkaat ovat erilaisia, ja Viita-ahon mukaan joustavuus on päivän sana.

Viita-aho tekee tiivistä yhteistyötä muiden alueen yrittäjien kanssa. Verkosto auttaa, jos Villa Meribjörköön pitää hankkia vaikkapa joulupukki tai naurujoogan vetäjä. Verkostoituminen on ollut periaatteena alusta lähtien. Tuttujen yrittäjien palveluita uskaltaa suositella.

– En pysty tuottamaan yksin kaikkea. Pienellä alueella kilpailu ei johda mihinkään. Ohjaan myös asiakkaita tarpeen vaatiessa muille yrittäjille. En ikinä sano asiakkaalle, että meillä on täyttä. Sen sijaan sanon, että tänne on nyt varaus päällä, mutta esimerkiksi tästä yrityksestä kannattaa kysyä.

Villa MeribjörköVilla Meribjörköön sisätilat muuntuvat sekä kokous- että juhlapaikoiksi.

Kansainvälisiä vierailijoita käy yhä enemmän Merenkurkun alueella, ja heitä ajatellen Villa Meribjörkö on luonut uuden konseptin eli Kvarkenevents-verkkosivuston yhteistyössä muiden yrittäjien kanssa. Sivustolla tuodaan muun muassa esiin, mitä tekemistä saaristossa on tarjolla.

Merenkurkun juhlavuonna 2016 Luonnonvarakeskuksen ja Maailmanperintö Ry:n kanssa alettiin tutkia kalojen kasvua ja liikkumista merkkaamalla saariston haukia. Jos kalareissulla koukkuun tarttuu merkattu hauki, kalastaja saa pienen palkinnon.
– Vuonna 2016 merkattuja haukia on saatu saaliiksi alle kymmenen, joten merkittyjä haukia on todella paljon liikkeellä, Viita-aho kertoo.

Sesonkiluonteinen työ

Viita-aho pohti yrittäjäksi lähtemistä pari vuotta. Hän oli ollut yli 20 vuotta Keskon palveluksessa myyden palveluita yrityksille. Viita-aho kaipasi kuitenkin jotain muuta. Kun päätös yrittäjyydestä oli tehty, helpotuksen tunne oli suuri.

– Yrittäjyyteen liittyy vapautta ja mahdollisuuksia. Työssä viihtyvyyttä ja Merenkurkkua työympäristönä ei voi mitata rahassa.
Viita-aho otti yhteyttä VASEKiin, ja yrityksen liiketoimintasuunnitelma tehtiin. Hän kannustaa muita yrittäjiksi aikovia etenemään VASEKin kautta. Viita-aho on ollut myöhemminkin tekemisissä VASEKin kanssa esimerkiksi osallistumalla VASEKin sosiaalisen median koulutukseen matkailuyrittäjille.

Yrityksen valtteja ovat maisemat, ilta-aurinko ja luonnonläheisyys.Yrityksen valtteja ovat maisemat, ilta-aurinko ja luonnonläheisyys.

 Yrittäjä yllättyi kuitenkin matkailualan sesonkiluonteisuudesta. Juhannukseen asti Meribjörkössä käy yritysvieraita, kun taas heinäkuussa on paljon perhejuhlia. Marras-joulukuussa on pikkujoulukausi. Liiketoiminnan hiljaisin aika on tammikuusta maaliskuuhun sekä syys-lokakuu. Sesonkiluonteisuus tekee pärjäämisestä välillä tiukkaa.

– Kesällä mennään koko ajan ja talvella ollaan jouten. Kannustankin ihmisiä hyödyntämään saaristoyrittäjien palveluita ympäri vuoden, hän sanoo ja toivotta kaikki tervetulleeksi Villa Meribjörköön.

Teksti: VASEK

Kuvat: VASEK ja Jukka Viita-aho/Meribjörkö

 

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Merenkurkussa maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa, ja maankohoamisen nopeus on yksi maailman suurimmista. Maankohoaminen on osa prosessia, joka aiheutuu jääkauden jäätikön sulamisesta. Lisäksi Merenkurkun saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muotoja, kuten De Geer- moreenit ja Ribbed-moreenit, jotka tekevät alueen maisemasta vaihtelevaa.

Lisätietoa: http://www.merenkurkku.fi/koe-merenkurkku/

 

Lue myös muut Merenkurkkuun liittyvät jutut:
Molpehällorna, Mikkelinsaarten risteily/Varppi, Granösundin saaristolaismuseo, SommaröhallenAava Kertun kotitila, Merenkurkun majatalo, Kvarkenturer & Café & Restaurant Salteriet

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle