Matkailijoita saattaa ilmestyä Merenkurkun majatalolle Björköön iltamyöhäänkin, joten yrittäjä Anne Ojalan on oltava aina valmiina vastaanottamaan vieraita. Ojala asuu majatalon pihapiirissä olevassa rakennuksessa, mikä helpottaa toiminnan pyörittämistä. Majatalon vieraista parhaiten mieleen ovat jääneet kaksi myrskyn yllättämää nuorta miestä, jotka olivat menossa polkuveneellä Uumajaan.

– Koskaan ei tiedä, kuka astuu ovesta sisään. Eräs pariskunta oli poiminut mukaansa nuoret polkuveneilijät, jotka kova tuuli oli työntänyt rantaan. He tulivat iltakymmenen maissa ja pääsivät suoraan saunaan. Seuraavana päivänä matka Uumajaan jatkui, muistelee Ojala.

Anne ojala Merenkurkun majataloYrittäjä Anne Ojala asuu majatalon pihapiirissä olevassa rakennuksessa, joten hän on aina valmis vastaanottamaan vieraita.

Merenkurkun majatalossa on kaksikymmentä majoituspaikkaa, noin kolmenkymmen hengen kokoushuone sekä 24 asiakaspaikan kahvila-ravintola, johon saa tarvittaessa 16 lisäpaikkaa. Suurin osa asiakkaista on kotimaasta. Tyky-päivän viettäjät tulevat Vaasasta ja lähialueita, mutta muuten asiakkaita on kaikkialta Suomesta. Noin viidennes asiakkaista tulee ulkomailta, esimerkiksi Ranskasta, Saksasta, Hollannista ja Isosta-Britanniasta.

Uuden ja vanhan sekoitus

Merenkurkun majatalo on sekoitus uutta ja vanhaa. Se rakennettiin nykyiselle paikalleen 1997, mutta rakennuksen 1890-luvulta peräisin oleva kehikko on siirretty Björköön Helsingbystä. Uuden rakentaminen oli parempi vaihtoehto kuin vanhan rakennuksen peruskorjaaminen.

Tyky-päivien lisäksi Merenkurkun majatalossa vietetään usein syntymäpäiviä ja hääpäiviä sekä pidetään polttareita. Polttareiden ohjelmana on ollut esimerkiksi Ojalan vetämä kokkikoulu.

– Olen ollut kokkina kuusi vuotta, joten olen ylpeä ruoastani. Hyvä ruoka ja palvelu ovat yksi yritykseni vahvuuksista. Asiakkaat myös tykkäävät majatalon vanhasta maalaismiljööstä.

Merenkurkun majataloMerenkurkun majatalo rakennettiin nykyiselle paikalleen 1997, mutta rakennuksen 1890-luvulta peräisin oleva kehikko on siirretty Björköön Helsingbystä.

Monipuolinen kokemus antoi hyvän pohjan yrittäjyyteen

Kokin lisäksi Ojala on opiskellut parturi-kampaajaksi, ja Merenkurkun majatalon ohessa hänellä on yhä pientä parturi-kampaamotoimintaa. VASEK oli apuna, kun Ojala perusti ensimmäisen parturi-kampaamonsa Vaasan keskustaan. Yhdessä on tehty muun muassa liiketoimintasuunnitelma. Ostettuaan Merenkurkun majatalon hän siirsi parturi-kampaamon sinne. VASEK tukee edelleen yrittäjää pitämällä yhteyttä sekä sparraamalla liiketoiminnan kehittämisessä.

Ojala on käynyt myös veneenrakentajakurssin sekä yrittäjäkoulun Kuopiossa. Yrittäjäkoulu antoi vahvan pohjan yrittäjyyteen, eikä yrittäjäksi ryhtyminen pelottanut Ojalaa.

– Lähden helposti uusiin juttuihin enkä osaa pelätä. Jos yritystoiminta ei onnistuisi, voisin aina lähteä muualle. En ole katunut yrittäjäksi lähtemistä, ja uskon pärjääväni. Katson päivän kerrallaan. En halua tehdä asioita sitten kun -asenteella.

majatalo sisaltaMajatalon kahvila-ravintolassa on 24 asiakaspaikkaa, ja tarvittaessa saa 16 lisäpaikkaa.

Asiakaspalvelu on parasta työssä

Yrittäjällä ei ole tyypillistä työpäivää. Yhtä kesätyöntekijää lukuun ottamatta Ojala pyörittää toimintaa yksin, joten erilaisia töitä riittää. Päivän tehtäviin kuuluu muun muassa ruoan valmistus ja huoneiden siivoaminen. Asiakkaiden palveleminen on työn paras puoli.
– Yritän puhua jokaisen vieraan kanssa. Varsinkin aamupalalla on helppo keskustella. Yleensä asiakkaat alkavat sitten jutella ja tutustuvat toisiinsa.

Merenkurkun luonnonperintökohde on harvinaisuus, josta kaikki eivät välttämättä edes tiedä. Siksi alueen markkinointiin kannattaa panostaa. Merenkurkun 10-vuotisjuhlavuonna 2016 kesä oli todella vilkas Merenkurkun majatalossa.

– Olen avannut majataloon ravintolan, joka on auki viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin. Se on tuonut paljon lisää asiakkaita, Ojala kertoo.

Teksti & kuvat: VASEK

Lue myös muut Merenkurkkuun liittyvät jutut
Molpehällorna, Mikkelinsaarten risteily/Varppi, Granösundin saaristolaismuseo, Sommaröhallen,
Aava Kertun kotitila, Café & Restaurant Salteriet, Kvarkenturer, Meribjörkö

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle