<![CDATA[Vaasanseudun Kehitys Oy - RSS]]> http://www.vasek.fi/home/ <![CDATA[Tulevaisuuden ala – tulevaisuuden yrittäjät]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/tulevaisuuden-ala-tulevaisuuden-yrittajat GameDay 600pxVaasan yliopistolla 22.–23.11.2017 järjestettävä Vaasa Game Days on digitaalisiin ja analogisiin peleihin sekä pelialalla toimiviin yrityksiin keskittyvä kansainvälinen tapahtuma. Pelialan yritysten ja peleistä kiinnostuneiden ihmisten kohtaamispaikassa pääsee henkilökohtaisesti tutustumaan alan toimijoihin, peliuutuuksiin sekä muihin alaan liittyviin asioihin.

Tapahtumassa ovat esillä konsoli- ja tietokonepelit sekä laitteet eri vuosikymmeniltä vanhoista klassikoista tuoreisiin uutuuksiin. Tapahtumassa yritykset esittäytyvät omilla messuosastoillaan, ja tarjolla on myös erilaisia peliturnauksia sekä asiantuntijoiden puheenvuoroja.

VASEK on tapahtuman yhtenä pääyhteistyökumppanina. Senior Business Advisor Lasse Pohjala odottaa tapaavansa tilaisuudessa tulevaisuuden ammattilaisia ja yrittäjiä:

– Seudun peliklusteri on jo nyt kasvussa. Korkeakoulukaupungissa ei ole pulaa osaajista ja tulevista ammattilaisista. Pelialalla, samoin kuin monella muullakin alalla, yrittäjyys saa alkunsa harrastuksesta ja muuttuu myöhemmin elinkeinoksi, Pohjala toteaa.

VASEK on paikalla tarjoamassa neuvoja yrittäjyyden alkutaipaleelle. VASEKin osana toimiva Uusyrityskeskus Startia tukee alkavia yrityksiä maksutta ja luottamuksella. Uusyrityskeskuksen tavoitteena on synnyttää seudulle elinvoimaisia yrityksiä.

– Kun yritys on toiminnassa ja kehittyy ja kasvaa, VASEK on tukena. Meihin kannattaa olla yhteydessä, kun on pohtimassa yrityksen perustamista tai kun on aika palkata työvoimaa tai suuntautua vaikka kansainvälisille markkinoille, Pohjala muistuttaa.

Vaasa Game Days

 

Lasse Pohjala
Lasse Pohjala
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
Sijoittautuminen ja kansainvälistyminen; Tontit ja toimitilat]]>
Fri, 17 Nov 2017 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/tulevaisuuden-ala-tulevaisuuden-yrittajat
<![CDATA[Herrgårdin lihasavustamo Oy on vuoden yritys 2017 Maalahdessa]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/herrgardin-lihasavustamo-oy-on-vuoden-yritys-2017-maalahdessa 23632803 1984652328458543 7682451426070761472 oMaalahden kunta on valinnut Herrgårdin lihasavustamo Oy:n yrittäjät Emilia Vikmanin ja Dennis Storforsin Maalahden vuoden yrittäjiksi 2017.

Herrgårdin lihasavustamo Oy jatkaa perinteikkään, vuodesta 1982 toimineen maalahtelaisen elintarvikeyrityksen toimintaa. Nykyiset omistajat ovat nuoria yrittäjiä, jotka ovat tehneet alallaan suurinvestoinnin.

Yritys on laajentanut toimintaedellytyksiään investoimalla Rantatien varrelle rakennettuun uuteen savustamoon, jossa savustetaan sekä tarkastettua että tarkastamatonta lihaa. Yksityisasiakkaat voivat tuoda savustettavaksi omia lihojaan, esimerkiksi riistaa, lampaita tai possuja.

Yrityksen panostukset ovat mahdollistaneet tärkeän kehityksen. Aiemmin toiminta oli kausiluonteista joulun, pääsiäisen ja metsästyskauden aikoihin, mutta nyt toiminta on tasaisempaa, koska yritys voi myydä saunapalvattua lihaa myös kauppoihin ja ravintoloihin. Asiakaskontaktit ja -palvelu ovat yritykselle tärkeitä, ja asiakkaita palvellaankin savustamon yhteydessä olevassa uudessa myymälässä.

Herrgårdin lihasavustamo Oy:n lihanjalostustoiminnalla on talous- ja työllisyysvaikutuksia. Lisäksi yritys palvelee paikkakunnan ja alueen metsästysperinteitä. Yrityksen asiakaskunta ulottuu siksi maantieteellisesti kauas kunnan rajojen ulkopuolelle ja tekee myös sillä tavoin Maalahtea näkyväksi.

 

Olav Nylund
Olav Nylund
Yritysneuvoja
+358 40 548 4334
Aloittavat yritykset; Maalahti, Vöyri

Vuoden yrittäjiä 2017

Rannikko-Pohjanmaan yrittäjät: Österberg Group ja Grävarin

Vaasan yrittäjät: Vaasa ravintolat ja Viicon

Mustasaaren yrittäjät: Hydrolink

Vöyrin yrittäjät: YourCoach

Österbottens företagarförening: Andreas Knips hembageri

 

 

]]>
Thu, 16 Nov 2017 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/herrgardin-lihasavustamo-oy-on-vuoden-yritys-2017-maalahdessa
<![CDATA[Korjata vai purkaa? Näkökulmia korjausrakentamiseen]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/korjata-vai-purkaa-nakokulmia-korjausrakentamiseen korjatavaipurkaaPäätös siitä, korjataanko jokin rakennus vain, on useiden näkökulmien yhdistelmä. Nordic Renovation Center -hanke järjesti 9.11. aiheesta keskustelutilaisuuden Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

Arkkitehti ja tutkija Pekka Saatsi on koonnut 12 laatukriteeriä, joita voidaan käyttää tarkastuslistana suunnitteluvaiheessa. Laatukriteereinä on muun muassa rakennuksen arkkitehtoninen arvo, toiminnallisuus, energiatehokkuus ja kustannustehokkuus. Kukin kohde vaatii oman arviointinsa ja tiedon kululla ja toimijoiden yhteistyöllä hankkeen aikana on lopputulokselle iso merkitys.

Tilastojen kautta korjausrakentamisen haasteita asunto-osakeyhtiöissä valotti Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Kaisa Kettunen. Keskeisin syy korjaamiselle on normaali kuluminen ja vanheneminen. Kettunen ilmaisi erityisen huolensa siitä, että suuri osa kunnossapitotarveselvityksistä ei ole ammattilaisten laatimia ja että ne puuttuvat kokonaan monilta taloyhtiöiltä.

Toimitusjohtaja Jukka Penttilä Sevas Kodit Oy:stä korosti rakennusten käyttäjien roolia ja asumisen osaamista. Seinäjoen väkiluku kasvaa, mutta asuntokuntien koko on pienentynyt vuosikymmenten varrella. Tietyissä kiinteistöissä on yksinkertaisesti väärän kokoisia huoneistoja nykyhetken tarpeisiin. Kokonaistaloudellisuus määrittää rakennuksen tulevaisuuden: korjaus, myynti tai purku.

Reima Kuisla valotti asuntosijoittajan päätöspuntaria, jossa on toisella puolella korjaaminen ja toisella jalostusarvo uudisrakentamisen kautta. Tontilla saattaa olla rakennusoikeutta runsaasti enemmän kuin nykyisessä kiinteistössä, ja purkaminen voi olla sijoittajan näkökulmasta paras vaihtoehto, etenkin jos tontin sijainti on hyvä. Tilanne korjaamisen suhteen on erilainen Helsingissä ja Seinäjoelle jo pelkästään asuntojen neliöhintojen vuoksi. Kuisla peräänkuulutti isännöitsijöiltä parempaa ammattitaitoa korjausrakentamishankkeen valmistelussa ja toteuttamisessa. Asunto-osakeyhtiöiden hallituksissa on harvemmin alan ammattilaisia, ja korjaamisen kustannukset ovat nousseet turhan korkeiksi.

FCG:n toimialajohtaja Juhani Pirinen nosti kommenttipuheenvuorossaan esiin sen, että Suomessa ei ole lainsäädäntöä rakennusten ylläpitoon. Kiinteistöhuollon osaamisessa on parantamisen varaa. Hän yhtyi Kettusen huoleen siitä, että kunnossapitoselvityksiä tehdään ammattitaidottomasti. Energiatehokkuuden parantaminen on harvoin ainoa kriteeri korjausrakentamiselle.

Botnia Atlantica -ohjelmasta rahoituksensa saavan Nordic Renovation Center -hankkeen tavoitteena on luoda tiedon ja tiedon tarvitsijoiden kohtaamispaikka. Keskustelutilaisuus antoi hankkeen toimijoille runsaasti impulsseja kehitystyöhön.

 

Intrerreg BA FI RGBTeksti: Kati Katajisto, SeAMK Tekniikka

 

Mauritz Knuts
Mauritz Knuts
Projektipäällikkö
+358 50 306 8419
Energiatehokas rakentaminen, VTT:n asiamies

]]>
Thu, 16 Nov 2017 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/korjata-vai-purkaa-nakokulmia-korjausrakentamiseen
<![CDATA[Uusia yrityksiä perustetaan ennätystahtiin Vaasan seudulla–myös yli 60-vuotiaat ryhtyvät yrittäjiksi]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tiedotteet/uusia-yrityksia-perustetaan-ennatystahtiin-vaasan-seudullamyos-yli-60-vuotiaat-ryhtyvat-yritt Startian neuvojat 600px

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettujen yritysten lukumäärä hipoo ennätyksiä. Tammi-syyskuussa 2017 Startian avulla perustettiin 162 uutta yritystä. Vuonna 2016 vastaavana aikana Startian avulla perustettiin 114 yritystä.

– Jos loppuvuosi jatkuu samanlaisena, tästä tulee ennätysvuosi Startian avulla perustettujen yritysten lukumäärässä, iloitsee Startian johtaja Tommi Virkama.

Startian avulla perustetut yritykset ovat myös elinvoimaisia, sillä niistä 80 prosenttia on toiminnassa vielä viiden vuoden jälkeen. Valtakunnallisesti vain puolet yrityksistä on toiminnassa kolme vuotta perustamisen jälkeen.

– Kun yrityksen perustamisvaiheessa hyödyntää Startian asiantuntijoiden apua, saa yrittäjä selkeästi paremmat valmiudet yrittäjyyteen. Meiltä saa neuvoja luottamuksella ja maksutta, sanoo Virkama.

Vaasan seudulla yrityksiä on muutenkin perustettu aiempaa enemmän. Tammi-syyskuussa 2017 perustettiin 472 uutta yritystä, kun vuonna 2016 vastaavana ajankohtana yrityksiä perustettiin 386.

Seniorit perustavat aiempaa enemmän yrityksiä

Suomen 30 uusyrityskeskuksen asiakaskunnasta suuri osa, noin puolet, on alle 36-vuotiaita. Yritysneuvonnan tarve ajoittuukin usein opiskeluajan jälkeisiin vuosiin, kun ollaan perustamassa ensimmäistä yritystä. Yli 60-vuotiaiden osuus alkavista yrittäjistä on pieni, mutta niin sanottu senioriyrittäjyys on kuitenkin yleistynyt viime aikoina.

Yli 60-vuotiaiden osuus uusyrityskeskusten asiakkaista oli tämän vuoden tammi-syyskuussa 3 %. Luku on pieni, mutta kuitenkin kasvussa. Vielä kymmenen vuotta sitten yli 60-vuotiaita yrityksen perustajia ei ollut yritysneuvonnan asiakkaiden joukossa juuri lainkaan. Startian asiakkaista tammi-syyskuussa 2017 vain 10 oli yli 60-vuotiaita.

− Elinikä on noussut ja ihmiset ovat paremmassa kunnossa kuin ennen. Ja ehkä tässä on nähtävissä myös kulttuurinen muutos. Työstä on tullut viime vuosina entistä merkittävämpi osa identiteettiä. Siitä voi olla vaikea luopua kokonaan, esimerkiksi eläköitymisen myötä, pohtii Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Yrittäjyyshaaveita uskalletaan nyt toteuttaa

Uusyrityskeskuksissa ympäri Suomen perustettiin tämän vuoden tammi-syyskuussa yhteensä 5 552 yritystä. Viime vuonna vastaavaan aikaan yrityksiä perustettiin 5 531 eli lähes saman verran. Uusia asiakkaita oli vertailujaksolla puolestaan seitsemän prosenttia vähemmän ja asiakaskäyntejä kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Startian uusien asiakkaiden määrä on kasvanut hieman. Tammi-syyskuussa 2017 uusia asiakkaita oli 396. Vuoden 2016 vertailujaksolla uusia asiakkaita oli 389.

VASEKin ja Startian yhteenlaskettu asiakaskontaktien määrä tammi-syyskuussa 2017 oli 2435. Vuoden 2016 vertailujaksoon nähden kasvua oli neljä prosenttia.

− Uusyrityskeskuksissa on ollut havaittavissa, että viime vuosina neuvonnassa olleet asiakkaat perustavat yrityksensä vasta nyt, kun yleisestä taloustilanteesta on kuulunut positiivisia signaaleja. Tämä on psykologinen juttu. Nyt luotetaan tulevaisuuteen enemmän kuin pitkään aikaan ja uskalletaan toteuttaa niitä yrittäjyyshaaveita, Jokilampi iloitsee.

Lisätietoa: 

Tommi Virkama
Tommi Virkama
Startian johtaja
+358 400 919 361
Aloittavan yrittäjän neuvonta

 

Startia25v LogoUusyrityskeskus logo vaakaSUKinspectasinRGB.www.jpg

 

                                                                                    

 

]]>
Wed, 15 Nov 2017 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tiedotteet/uusia-yrityksia-perustetaan-ennatystahtiin-vaasan-seudullamyos-yli-60-vuotiaat-ryhtyvat-yritt
<![CDATA[Pop-up konttori siellä missä kysyntä ja tarve vastaa Vaasan seudun tarjontaa]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/pop-up-konttori-siella-missa-kysynta-ja-tarve-vastaa-vaasan-seudun-tarjontaa Bergenpopup1 wwwNordic Gateway -hankkeella oli Pop-up-toimintaa Bergenissä 25.9.–20.10. Kuukauden aikana VASEKin ja Viexpon yritysneuvojat ja kansainvälistymisasiantuntijat vierailivat useassa bergeniläisessä organisaatiossa kertomassa seudusta ja sen mielenkiintoisista yrityksistä.

Viexpon Kaisa Emmerich ja Katja Jankens saivat Pop-up -kuukauden alussa Invest in Bergeniltä tiiviin tietopaketin:

– Norjan toiseksi suurimmalla kaupungilla (275 000 asukasta) on erityisen vahvat klusterit uusiutuvan energian, laivateollisuuden, kala- ja äyriäiskasvatuksen ja merenkulun cleantechin aloilla. Kalan- ja äyriäisten kasvatus on kasvussa, ja haasteena on lohitäin leviämisen sekä kalojen karkaamisen estäminen kasvatusaltaista. Merialtaissa tapahtuvan kalankasvatuksen vaihtoehtona on maalla tai suljetuissa laitoksissa tapahtuva kasvatus, mikä on juuri nyt suunnitteluvaiheessa. Suunnitteluun panostetaan suuria summia, joten juuri innovaatioille ja uudelle teknologialle olisi mahdollisuuksia! kirjoitti Kaisa Emmerich Nordic Gatewayn blogissa.

Pop-Upin toisella viikolla VASEKin Senior Business Advisor Lasse Pohjala osallistui Bergenissä pienempään konferenssiin öljyporauslauttojen kunnossapidosta. Aika erikoinen teema, mutta Pohjalan mielestä päivä oli mielenkiintoinen ja kirsikkana kakun päällä oli tapaaminen norjalaisyrityksen edustajan kanssa ja tapaamisten sopiminen vaasalaisyritysten kanssa. Eli sitä verkottamistyötä parhaimmillaan.

– Norjassa järjestetään paljon eri teemojen konferensseja, joihin osallistuu noin 150–200 asiantuntijaa. Pop-up toimintamme aikana olemme huomanneet, että ne ovat selvästi hyödyllisiä kontaktien luomiseen, Pohjala kertoo.

Bergenin Pop-up toimintaa hyödynsi muun muassa korkean teknologian yritys Jukolux Vaasasta. Yritys valmistaa teollisuuden vaativiin olosuhteisiin sopivia led-valaistuksia, joiden käyttöikä on korkea ja huoltotarve matala, jos ei jopa olematon.

Rainer Johan Bergen wwwNordic Gateway -hankkeen Johan Skoglund ja Jukoluxin Rainer Rönnback Bergenissä.

– Pop-up -toiminta on selvästi kehityskelpoinen konsepti. Pääsimme esittelemään ratkaisujamme muun muassa kalankasvatuksen tarpeisiin, sillä kalathan eivät kasva pimeässä vaan valaistusta tarvitaan, Rainer Rönnback Jukoluxista kertoo.

Seuraava Pop-up -toimisto pystytetään huhti-toukokuussa 2018 joko Bodöhön tai Trondheimiin. Nordic Gateway -hankkeen edustajat käyvät vuodenvaihteessa tutustumassa molempiin seutuihin ja arvioi sitten, kummalla alueella teknologian kysyntä ja tarve vastaa parhaiten meidän alueemme tarjontaa.

Nordic Gateway on koulutusprojekti, jonka tavoitteena on opastaa, miten kaupankäynti Norjassa aloitetaan ja miten myynti- ja markkinointiprosessit siellä saadaan mutkattomasti käyntiin.

Nordic Gatewayn Pop-up -konttoria voivat mukaan lähtevät yritykset käyttää omana myyntikonttorinaan ja pitää siellä neuvotteluita, tuote-esittelyjä tai vaikkapa pysähtyä sinne hetkeksi tekemään toimistotöitä. Hanke tarjoaa osallistujille myös kieliapua asiakastapaamisiin ja auttaa sopimaan tapaamisia paikallisten yritysten tai organisaatioiden kanssa.

Kuvat: Viexpo

 

Lasse Pohjala
Lasse Pohjala
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
Sijoittautuminen ja kansainvälistyminen; Tontit ja toimitilat


EU EAKR FI vertical 20mm rgbVipuvoimaaEU 2014 2020 rgb

]]>
Wed, 08 Nov 2017 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/pop-up-konttori-siella-missa-kysynta-ja-tarve-vastaa-vaasan-seudun-tarjontaa
<![CDATA[Yritysneuvoja tavattavissa Isossakyrössä]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tapahtumat/yritysneuvoja-tavattavissa-isossakyrossa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin päätehtävä on antaa yritysneuvontaa seudun yrityksille. VASEKin yritysneuvojilta saa apua, tukea ja neuvontaa kaikissa yritystoimintaan liittyvissä asioissa ja yrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Isonkyrön yritysten toiminnan kehittämisen tukena ja apuna ongelmissa toimii yritysneuvoja Antti Alasaari. Hän on yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien tavattavissa Isonkyrön kunnantalolla kerran kuussa.

– Poikkea kunnantalolle tervehtimään tai varaa etukäteen aika tapaamiselle, kehottaa Alasaari.

– Voin myös tulla yritykseen vierailulle ja keskustelemaan yrityksen toiminnasta ja kehittämisestä. Soita, niin sovitaan sopiva aika ja paikka!

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot, metalliala Kyrönmaa

]]>
http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tapahtumat/yritysneuvoja-tavattavissa-isossakyrossa