<![CDATA[Vaasanseudun Kehitys Oy - RSS]]> http://www.vasek.fi/home/ <![CDATA[Monet maahanmuuttajat ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/monet-maahanmuuttajat-ovat-kiinnostuneita-yrittajyydesta tommi-ja-asiakas

Uuteen kotimaahan integroitumisen kannalta työllistyminen on yksi tärkeimmistä asioista. Moni maahanmuuttaja on kiinnostunut työllistämään itsensä yrittäjyyden kautta, mikä näkyy myös Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa. Viimeisen viiden vuoden aikana maahanmuuttajien osuus asiakasmäärästä on kasvanut noin viidestä prosentista lähes kahteenkymmeneen prosenttiin.

– Yrittäjyys on loistava vaihtoehto itsensä työllistämiseen. Maahanmuuttajien perustamat yritykset ovat pääosin palvelualan yrityksiä, mutta poikkeuksiakin löytyy, sillä maahanmuuttajien joukossa on paljon korkeasti koulutettuja ja kielitaitoisia henkilöitä, Startian johtaja Tommi Virkama sanoo.

Yrityksen perustamisprosessi on kaikille samanlainen.
– Yrityksen perustamista miettivien kanssa käydään aina läpi muun muassa verotukseen, arvonlisäveroon ja vakuutuksiin liittyvät asiat. Yrityksen perustamisoppaita löytyy eri kielillä, ja Startian yritysneuvojat palvelevat asiakkaita tarpeen mukaan englanniksi, Virkama kertoo.

Suomessa yrityksen voi perustaa, jos on pysyvä asuinpaikka jossakin Euroopan talousalueen (ETA) maassa. Jos maahanmuuttaja haluaa perustaa yrityksen, hänellä on oltava joko elinkeinonharjoittajan oleskelulupa tai työntekijän oleskelulupa. Elinkeinonharjoittajan oleskelulupa tarvitaan toiminimeä varten ja työntekijän oleskelulupa osakeyhtiötä varten.

Apua työnantajille

Raija-Koivisto_Mahdi-Hamidi 1600pxRaija Koivisto ja Mahdi Hamidi toimivat What the Finland -järjestössä, jonka keskittyy parantamaan maahanmuuttajien työllisyyttä ja helpottamaan integraatioita Suomeen.

What the Finland -järjestön Raija Koivisto ja Mahdi Hamidi tietävät, miten tärkeää työllistyminen on maahanmuuttajille. Järjestö keskittyykin parantamaan maahanmuuttajien työllisyyttä ja helpottamaan integraatioita Suomeen.

Työnantajia helpottaakseen What the Finland on koonnut paketteja, joiden avulla yritykset voivat palkata työntekijöitä esimerkiksi viikoksi, kuukaudeksi tai puoleksi vuodeksi. Yrityksille kerrotaan myös työllistämiseen liittyvästä lainsäädännöstä.

Jos turvapaikanhakija on tullut Suomeen passin tai muun matkustusasiakirjan kanssa, hänellä on lupa aloittaa työt kolmen kuukauden kuluttua turvapaikkahakemuksen jättämisestä. Ilman passia Suomeen tulleen on odotettava kuusi kuukautta ennen kuin työt saa aloittaa.

– Pohjanmaalla on suuria valmistavan teollisuuden yrityksiä, joilla on tarvetta työvoimalle, sanoo Koivisto.
– Turvapaikanhakijat on nähtävä mahdollisuutena Suomelle. Heidän joukossaan on kokeneita eri alojen osaajia, Hamidi kertoo.

Muutama maahanmuuttaja on jo saanut töitä What the Finlandin kautta.
– Maahanmuuttajien on tärkeä löytää töitä mahdollisimman pian maahantulon jälkeen. Työnteko on jokaisen ihmisen oikeus, ja se tukee uuteen kotimaahan ja yhteisöön sopeutumista, muistuttavat Koivisto ja Hamidi.

Lisätietoa:

Tommi Virkama
Tommi Virkama
Startian johtaja
+358 400 919 361
Aloittavan yrittäjän neuvonta

 

]]>
Tue, 16 Jan 2018 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/monet-maahanmuuttajat-ovat-kiinnostuneita-yrittajyydesta
<![CDATA[Cleantech Kvarkenin Advisory Board tarjolla Vaasan seudun yrityksille]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/cleantech-kvarkenin-advisory-board-tarjolla-vaasan-seudun-yrityksille Wartsila 740x420
Cleantech Kvarken -hankkeen toimijat vierailulla Wärtsilässä.

Cleantech Kvarken -hankkeen tiimi testasi viime syksyn aikana täysin uutta työtapaa, jonka tavoitteena on solmia uusia liikekumppanuuksia energia- ja ympäristöalan yritysten välillä kummallakin puolella Merenkurkkua.

Yritysneuvojat ja yrityskehittäjät Teknologiakeskus Merinovasta ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKista ovat paikalla Örnsköldsvikissä, Uumajassa ja Skellefteåssa kuukausittain aina muutaman päivän kerrallaan tapaamassa ruotsalaisia yrityksiä.

Samalla tavoin yrityskehittäjät Ruotsin puolelta tulevat joka kuukausi Vaasaan parin päivän ajaksi tapaamaan Vaasan seudun yrittäjiä. Seuraavan kerran yrityskehittäjät Örnsköldsvikistä, Uumajasta ja Skellefteåsta ovat Vaasassa ja Vaasan seudun yritysten käytettävissä 23.–24.1.2018.

Toiminnan ajatuksena on helpottaa vaasanseutulaisten yritysten yhteydenottoja Merenkurkun toisella puolella toimiviin tahoihin ja saada apua esimerkiksi yritysetablointeihin.

– Merkitse päivät kalenteriisi ja ota meihin yhteyttä mahdollisimman pian ja kerro hieman tilanteestasi. Sovimme sinulle tai yrityksesi edustajalle tapaamisen ruotsalaisten asiantuntijoiden kanssa, VASEKin Senior Business Advisor Lasse Pohjala kehottaa.

– Olemme kuunnelleen yritysten tarpeita ja kiinnostus yhteistyökumppanuuksiin yli Merenkurkun on ollut suurta. Yritykset kaipaavat apua kontaktien saamiseksi. Olemalla paikalla Vaasassa voimme jatkuvasti poimia suomalaisyritysten toiveita ja mätsätä niitä Ruotsin puolella toimivien yritysten kiinnostuksiin ja tarpeisiin, Cleantech Kvarkenin projektivetäjä Peter Hedman sanoo.

– Kyse on erittäin konkreettisesta työstä. Tehtävänämme on auttaa yrityksiä kontaktien saamisessa, Pohjala kertoo.

Varaa aika!
23.1.2018 klo 9–17. 
24.1.2018 klo 9–17.

Lisätietoja ja varaukset

Lasse Pohjala
Lasse Pohjala
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
Sijoittautuminen ja kansainvälistyminen; Tontit ja toimitilat

Mauritz Knuts
Mauritz Knuts
Projektipäällikkö
+358 50 306 8419
Energiatehokas rakentaminen, VTT:n asiamies

 

Cleantech Kvarken on rajat ylittävä Botnia-Atlantica -hanke, jonka rahoitus tulee EU:n aluekehitysrahastosta, Pohjanmaan liitolta, Region Västerbottenilta, Uumajan ja Örnsköldsvikin kunnilta, Umeå Energiltä, Vaasan kaupungilta ja VASEKilta.

Intrerreg BA FI RGB

]]>
Mon, 15 Jan 2018 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/cleantech-kvarkenin-advisory-board-tarjolla-vaasan-seudun-yrityksille
<![CDATA[Seudun uutta verkkopalvelua toteutetaan käyttäjälähtöisesti]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/seudun-uutta-verkkopalvelua-toteutetaan-kayttajalahtoisesti toteuttajatMari Kattelus VASEKilta, Leena Forsén Vaasan kaupungilta, Max Jansson VisitVaasalta sekä Kenth Nedergård Merenkurkun maailmanperinto ry:stä

Jos lähtötilanteena on neljä erillistä verkkosivustoa satoine alasivuineen, ja tavoitteena on yksi yhteinen, houkutteleva ja tavoittava portaali, on edessä melkoinen urakka.

Noin puolitoista vuotta sitten huomattiin, että sekä VASEKin ylläpitämän Vaasan seutu -portaalin, Merenkurkun maailmanperintöalueen sivujen, VisitVaasan sivuston sekä Vaasan kaupungin kotisivujen sisältö ja ulkoasu alkoivat olla vanhentuneita. Lisäksi kaikki sivustot sisältävät osittain paljonkin päällekkäistä tietoa, mikä kaikki päivitetään erikseen eri alustoille. Miksei siis laitettaisi niitä yhteen?

– Vaasan seudun yhteisellä verkkopalvelulla tavoitellaan käyttäjälähtöisyyttä, kustannustehokkuutta ja parempaa ajantasaisuutta, kun päästään eroon hajanaisesta ja päällekkäisestä tiedosta, jota nyt päivitetään eri paikkoihin hieman eri lailla ja eri tahtiin. Tavoittelemme yhteistyöllä parempaa näkyvyyttä ja suurempia kävijämääriä, markkinointipäällikkö Mari Kattelus kertoo ja jatkaa:

– Kävijät eivät ole kiinnostuneita organisaatioista, siitä kenen sivuilta tieto löytyy, vaan siitä, että tieto ylipäänsä löytyy, että se löytyy omalla kielellä ja että se tieto on ajantasaista. Tavoitteena on luoda sekä käytettävyydeltään että ulkoasultaan huippuluokkaa oleva verkkopalvelu, joka auttaa kasvattamaan seudun tunnettuutta ja tuo kustannussäästöjä.

osallistujatVASEKin, Vaasan kaupungin, VisitVaasan ja Merenkurkun maailmanperintöalueen valitsema yhteistyökumppani Solita selvitti sivustojen nykytilaa ja loi sen jälkeen konseptin, jonka mukaan verkkopalvelu voitaisiin toteuttaa.

– Konseptin punaisena lankana on seudun viestintästrategian mukaiset ydinviestit energisyydestä, merellisyydestä sekä tekemiseen nivoutuvasta intohimoisesta asenteesta. Määrittelimme pääkohde- ja käyttäjäryhmät, hahmottelimme palvelupolut ja sisällölle rakenteet sekä annoimme ehdotuksemme konseptin hallintamallista. Konseptiin sisältyi myös verkkopalvelun prototyyppi ja keräsimme siitä käyttäjäkokemusta, Kimmo Kivirauma Solitalta kertoo.

Uuden verkkopalvelun tärkeimmät elementit ovat toimiva hakutoiminto, käyttäjäystävällinen tapahtumakalenteri ja laadukas sisältö. Verkkopalvelu on jaettu kolmen pääkohderyhmän mukaan asukkaille, matkailijoille sekä yrittäjille eli koko Vaasan seudulla toimiville tai tänne sijoittautumista suunnitteleville yrityksille.

Verkkopalvelun esittelytilaisuuteen oli 11.1. kokoontunut yli 40 kuntien ja sidosryhmien edustajaa kuulemaan työn etenemisestä ja tutustumaan prototyyppiin. Tilaisuudessa kirjattiin ylös kaikki kommentit ja kehitysehdotukset ja ne huomioidaan työn edetessä. Seuraavaksi aloitetaan jo heti tammikuun aikana verkkopalvelun teknisen toteuttamisen kilpailuttaminen nyt esitellyn konseptin pohjalta.

Verkkopalvelun arvioidaan olevan valmis keväällä 2019.

Lisätietoja

Mari Kattelus2
Mari Kattelus
Markkinointipäällikkö
+358 400 681 048
Seutuviestintä

]]>
Fri, 12 Jan 2018 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/uutiset/seudun-uutta-verkkopalvelua-toteutetaan-kayttajalahtoisesti
<![CDATA[Avoin logistiikkaseminaari Joensuussa 11.1.]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tiedotteet/avoin-logistiikkaseminaari-joensuussa-11-1- Joensuun kaupunki järjestää logistiikkaseminaarin yhteistyössä Vaasan kaupungin ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin kanssa tällä viikolla. Seminaari pidetään Joensuun Tiedepuiston Louhela-salissa torstaina 11.1. klo 8.30–14.00 ja se on avoin kaikille teemasta kiinnostuneille.

Päivän aikana käsitellään erilaisia mahdollisuuksia alueiden logistiikan parantamiseksi sekä logistiikan roolia alueiden välisessä yhteistyössä ja elinkeinoelämän edellytysten parantamisessa. Ohjelmassa on muun muassa Suomen ja Norjan Lapin alueella toimivan Aurora-älyliikenteen testialueen esittely, ja joensuulainen Sensire puolestaan kertoo heidän ratkaisustaan lämpötilaseurannasta osana logistista kylmäketjua.

Puhujina ovat muun muassa Liikenneviraston, Uumajan alueen ja Pohjois-Norjan alueen edustajat. Seminaariin tulee laaja edustus myös Vaasan kaupungin johdosta. Tilaisuuden avaa Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ja päätössanat lausuu Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Seminaarin ohjelma

Lisätiedot

kehittämispäällikkö Sami Ruotsalainen
sami.ruotsalainen@jns.fi
050 339 4340

 

Pekka Makinen
Pekka Mäkinen
Projektipäällikkö E12 Atlantica Transport
+358 400 865 791
Logistiikka-asiantuntija

]]>
Wed, 10 Jan 2018 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tiedotteet/avoin-logistiikkaseminaari-joensuussa-11-1-
<![CDATA[VASEKin yritys- ja asiakaskontaktien määrä kasvoi]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tiedotteet/vasekin-yritys-ja-asiakaskontaktien-maara-kasvoi Virkama Nydahl 1000pxFBVaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian henkilökunta oli vuoden 2017 aikana yhteydessä 1 736 asiakkaaseen. Yritys- ja asiakaskontakteja (tapaamiset, puhelut, sähköpostit) oli yhteensä 3 751 kappaletta ja ne jakautuivat seuraavasti:

  • Aloittavien yritysten neuvonta 1 381 kontaktia (2016: 1 281)
  • Toimivien yritysten neuvonta 1 004 kontaktia (2016: 1 076)
  • Omistajanvaihdosneuvonta 538 kontaktia (2016: 432)
  • Sidosryhmäyhteistyö 816 kontaktia (2016: 835)
  • Sijoittautumispalvelut 12 kontaktia (2016: 10)

Vaasan seudulle perustettiin vuoden 2017 aikana kaikkiaan 621 uutta yritystä (luku ei sisällä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä). Uusyrityskeskus Startiassa käsiteltiin vuoden aikana 487 yritysideaa, joista 197 jalostui yritysneuvojan tuella ja avulla uudeksi yritykseksi. Näiden yritysten myötä seudulle syntyi 306 uutta työpaikkaa.

– Syksyllä näytti siltä, että pääsemme Startiassa uusyritysperustannassa ennätyslukemiin, mutta jäimme kuitenkin vuoden 2010 ennätyksestä. Kasvua oli kuitenkin vuoteen 2016 verrattuna hienosti 24,6 %, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

– Uusyrityskeskusten tavoitteena on elinvoimaiset yritykset, ja neuvonnan kautta syntyneet yritykset ovat keskimääräistä elinvoimaisempia, sillä kahden vuoden kuluttua perustamisesta noin 90 prosenttia yrityksistä on vielä toiminnassa ja viiden vuoden kuluttuakin 80 prosenttia. Vain alle neljä prosenttia aloittaneista yrittäjistä lopettaa toimintansa konkurssin vuoksi viiden ensimmäisen toimintavuoden kuluessa, Virkama jatkaa.

– Myös yritys- ja asiakaskontaktien määrä VASEKilla ja Startiassa kasvoi hieman eli 3,2 %. Olemme myös tyytyväisiä palvelumme tasoon. Annetun asiakaspalautteen mukaan 95 % vastanneista suosittelisi Uusyrityskeskus Startian palveluita tuttavilleen. Toimivien yritysten neuvontaa saaneista kaikki palautetta antaneet vastaajat suosittelisivat yritysneuvontaa joko todennäköisesti tai erittäin todennäköisesti, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl iloitsee.

Toimivien yritysten neuvonnassa palveltiin 569 eri yritystä. Välillä yrityksen tilanne tai asia vaati vain yhden käynnin, mutta useimmiten yritysneuvojaan ollaan yhteydessä useamman kerran. Esimerkiksi osakeyhtiön osakassopimuksiin liittyvät asiat sekä investoinnit ja rahoitusasiat vaativat usein muutamankin käynnin.

– Syksyllä käynnistynyt Lakimiehen sparrausapu -palvelu, joka toteutetaan yhteistyössä asiantuntijakumppaneidemme kanssa, on ollut suureksi avuksi monelle yrittäjälle. Kynnys ottaa yhteyttä lakimieheen yritykselle usein elintärkeissä sopimus- ja lakiasioissa on todellakin madaltunut, Nydahl kertoo ja jatkaa:

– Erityisesti yrityskaupoissa kauppakirjojen ja muiden sopimusten huolellinen läpikäyminen on elintärkeää.

VASEK auttoi vuoden 2017 aikana 283 asiakasta omistajan- tai sukupolvenvaihdostilanteessa. Prosessit ovat yleensä pitkiä, joten yhdessä asiakkaan kanssa vietiin vuoden aikana päätökseen 79 omistajanvaihdosta tai yritysostoa, ja vuoden lopussa keskeneräisenä oli vielä 134 omistajan- tai sukupolvenvaihdosta.

Lisätietoja

Tommi Virkama
Tommi Virkama
Startian johtaja
+358 400 919 361
Aloittavan yrittäjän neuvonta

Kjell Nydahl
Kjell Nydahl
Yrityspalvelujohtaja
+358 50 368 2686
Omistajan- ja sukupolvenvaihdokset, Korsnäs

]]>
Tue, 09 Jan 2018 00:00:00 +0200 http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tiedotteet/vasekin-yritys-ja-asiakaskontaktien-maara-kasvoi
<![CDATA[Yritysneuvoja tavattavissa Isossakyrössä]]> http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tapahtumat/yritysneuvoja-tavattavissa-isossakyrossa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin päätehtävä on antaa yritysneuvontaa seudun yrityksille. VASEKin yritysneuvojilta saa apua, tukea ja neuvontaa kaikissa yritystoimintaan liittyvissä asioissa ja yrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Isonkyrön yritysten toiminnan kehittämisen tukena ja apuna ongelmissa toimii yritysneuvoja Antti Alasaari. Hän on yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien tavattavissa Isonkyrön kunnantalolla kerran kuussa.

– Poikkea kunnantalolle tervehtimään tai varaa etukäteen aika tapaamiselle, kehottaa Alasaari.

– Voin myös tulla yritykseen vierailulle ja keskustelemaan yrityksen toiminnasta ja kehittämisestä. Soita, niin sovitaan sopiva aika ja paikka!

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot, metalliala Kyrönmaa

]]>
http://www.vasek.fi/vaasanseudun-kehitys-oy-vasek/viestinta/tapahtumat/yritysneuvoja-tavattavissa-isossakyrossa